Skip to content
All posts

Vendor lock-in is ook een vorm van ransomware!

Gijzelsoftware kennen we vooral in de vorm van ransomware in de IT-wereld. Hackers gebruiken ransomware als chantagemiddel op internet. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden' middels een tegen betaling verstrekte code. Er bestaat nog een andere vorm van gijzelsoftware en deze heet vendor lock-in. Hierbij wordt een bedrijf gegijzeld door een leverancier die afscheid nemen of overstappen alleen mogelijk maakt in combinatie met grote (financiele) gevolgen.
 
vendor-lock-in

Er bestaan een aantal verschillende categorieën van vender lock-in. Hieronder vind je de meest voorkomende:

  1. Monopolie: Er is maar 1 leverancier of een zeer beperkt aantal leveranciers door een gebrek aan concurrentie in de markt. Dit gaat goed zolang de leverancier zich niet opportunistisch gaat gedragen. Intellectuele eigendomsrechten: Bij deze categorie ligt het intellectueel eigendom bij de leverancier. Het is in deze situatie onmogelijk om van leverancier te veranderen zonder dat je voor zijn diensten blijft betalen.
  2. Early adopter: De onzekerheid van early adopters is dat ze een technologie gaan gebruiken voor innovaties, die achteraf gezien niet de beste was in de markt. De early adopter is inmiddels wel gebonden aan de innovatie.
  3. Overstapkosten: De eenmalige kosten die zijn verbonden aan het overstappen naar een andere leverancier. Deze kosten vormen een belangrijke factor in het besluit om te veranderen.
  4. Incompatibility: Leveranciers van technologien creeeren een lock-in door software te ontwikkelen welke niet kan samenwerken met software van andere leveranciers.
  5. Afhankelijk van personen: Personen maken de keuze om af te wijken van standaarden door het aanpassen van configuraties of het toepassen van customizations. Deze categorie kan ook door jezelf worden gecreëerd door het toestaan van afwijkingen van de standaard.

De APPVIA manier van werken zorgt ervoor dat je software onafhankelijk blijft van ons en van andere leveranciers. Wij maken onder andere veel gebruik van open source en zorgen ervoor dat je applicatie platform onafhankelijk is door bijvoorbeeld het gebruik van containers. Indien gewenst draait je applicatie ook bij meerdere cloud providers. Verder is het voor ons vanzelfsprekend dat we de rechten voor het gebruik van de software overdragen aan de klant.

Wil je weten of jouw software gegijzeld is, vraag de maturity assesment aan.